Patignies

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Patignies? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. Gebruikmakend van de investering in zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van onze vergelijker tref jij bruikbare gegevens over zonnepanelen kopen in Patignies!

zonnepanelen installateur 5575
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieNamen
GemeenteGedinne
Postcode55750
Gasverbruik22.610 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€173,07

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Patignies juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gedinne. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Gedinne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Patignies
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen met een interessante rente een krediet kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan is jouw winst al gauw €537. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Patignies liggen tussen om en nabij de €4800 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2980 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €745,00 (tarieven juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Patignies bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117108€3625 – €4375€440
2292011€5275 – €5875€675
3337014€6000 – €6200€800
4386017€6450 – €6850€940
5449020€7075 – €7150€1020
6497021€7400 – €8200€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Patignies tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Patignies bedraagt 3505 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De gemiddelde mensen installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Patignies?

Voor panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-patignies

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Patignies vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs tref jij zonder problemen een goede vakman in de buurt. Het merendeel van de bedrijven beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Schets de aard van de woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Patignies.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Patignies op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Patignies
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Patignies een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!