Wagnelée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Wagnelée? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Door de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze pagina ontdek jij veelzijdige tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Wagnelée!

zonnepanelen installateur 6223
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteFleurus
Postcode62230
Gasverbruik20.060 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€158,51

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wagnelée juli 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Fleurus. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Fleurus kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wagnelée
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5030), dan pak je al snel €624. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wagnelée schommelen tussen de €4400 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in circa 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €697,50 (kosten juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Wagnelée kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117408€3600 – €4425€390
2309012€5300 – €5625€675
3342015€6075 – €6050€700
4386017€6450 – €6675€890
5467019€7025 – €7175€1030
6509023€7400 – €7825€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Wagnelée zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wagnelée bedraagt 3330 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 10 panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Wagnelée?

Puur voor zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wagnelee

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Wagnelée vergelijken? Door middel van het advies hieronder vergelijk je in enkele stappen een goede vakspecialist in jouw streek. Veel bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Definieer het type huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Wagnelée.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar let ook op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die het dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wagnelée op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Wagnelée
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wagnelée een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!