6 argumenten tegen zonnepanelen ontkracht

Er is veel geschreven over zonnepanelen. Veel mensen hebben er een mening over. Helaas wordt er veel onzin geschreven over zonnepanelen. Het is waar, zonnepanelen zijn niet goedkoop. De initiële investering is behoorlijk maar daar staat tegenover dat ze een prima (financieel) rendement hebben, net zo goed (of zelfs beter) als een lange termijn spaarrekening. De wereldwijde industrie in zonnepanelen en toebehoren is een miljarden business. Daar merkt u, als particulier, in België weinig van omdat duurzaamheid in België helaas nog in de kinderschoenen staat. Wereldwijd wordt er met zonnepanelen veel energie opgewekt en geld mee verdient. Er wordt gelukkig veel in geïnvesteerd, onderzoek naar verricht en technologische ontwikkeling gedaan.

Bewering 1: Zonnepanelen produceren kost meer energie en levert meer CO2 productie op dan ze zouden besparen

Fout! Hier is veel onderzoek naar gedaan en de huidige panelen leveren in 3 jaar tijd net zo veel energie op als dat het heeft gekost om ze te maken. Met de wetenschap dat de panelen meer dan 25 (tot zelfs 50) jaar mee gaan, betekent dat wel degelijk energiebesparing. Zonnepanelen leveren een goede bijdrage aan CO2 reductie. Onderzoek door meerdere universiteiten heeft aangetoond dat een gemiddeld zonnepaneel 100kg CO2 per jaar reduceert.

Bewering 2: Zonnepanelen werken niet in België

Een bewering die zelfs door sommige bewindslieden geuit is in het verleden. Nonsens! Zonnepanelen werken overal en altijd. Het enige wat ze nodig hebben is licht. Meer licht geeft meer energie, dat klopt. Een paneel in Spanje zal een hoger rendement halen dan een paneel in België. Maar de rendementsverschillen zijn niet groot. In de zomer maakt u meer energie dan in de winter. In België levert een paneel van 200Wp gemiddeld genomen 180kWh energie per jaar op (5% van het gebruik van een Vlaams gezin) .

Bewering 3: De terugverdientijd van panelen is te lang

Tja…De gemiddelde levensduur van een paneel gaat ver voorbij de 25 jaar. Terugverdienen doen ze zichzelf echt wel. Maar zo koopt u ook geen keuken, geen CV-ketel, een auto of een huis. Belangrijker is het (financiële) rendement van de zonnepanelen. De panelen maken voor u energie. Energie die u zelf kunt gebruiken, energie die u, als particulier, dus niet meer hoeft in te kopen bij een energiebedrijf. Sterker nog, energie die u, als particulier, zelfs voor een heel aantrekkelijke prijs kan verkopen aan uw energiebedrijf!

Met de aankoop van een zonne-energie installatie koopt u een stuk onafhankelijkheid, autonomie. U bespaart op uw energierekening. Geld wat u niet meer hoeft te betalen maar dat u in Uw portemonnee kunt houden. U wordt een energieproducent; directeur, eigenaar en baas over uw eigen energiecentrale, uw stroomrekening én uw portemonnee. Dat is toch geweldig? Het maakt U niets meer uit of EON, Nuon, Oxxio, Essent of welk bedrijf dan ook de energieprijzen tot grote hoogten laat toenemen. U gebruikt dan immers toch uw eigen, goedkope stroom. De waarde van uw eigen stroom groeit mee met de stijgende energieprijzen waardoor het rendement jaarlijks alleen maar beter wordt! Zonne-energie is vrije energie. Zonne-energie is economisch aantrekkelijke energie

Met zonnepanelen op uw dak bent U baas over uw eigen portemonnee. Uw investering heeft een goed, betrouwbaar en langdurig rendement. U kunt het zien als een veilige belegging; Bij normale beleggingen bent u afhankelijk van zaken als wisselende economische situaties, oorlogen, rentedalingen, bankfraudes etc. Uw zonne-energieinstallatie deert dat niets; Uw panelen produceren waardevolle stroom, jaar in, jaar uit. Een constante, betrouwbare bron van energie en dus geld. Een zeer veilige belegging.

Bewering 4Zonnepanelen zijn lelijk

Dat vonden wij eerlijk gezegd ook. “Echt niet op mijn dak”. Maar lelijk is een relatief begrip. Lelijk blijft niet lelijk. Inmiddels zijn we overtuigd van de meerwaarde van de panelen en vinden wij de panelen daardoor eigenlijk erg mooi. Hoe meer hoe beter. Duurzame, groene energie is allang niet meer van de “geitenwollen sokken” types. Duurzaamheid is van ons allemaal. Duurzaamheid is slim gebruik maken van de mogelijkheden die de zon ons biedt.

Nadat de installatie in gebruik is genomen hoeft u niets meer te doen. De zonne-energie stroomt letterlijk Uw huis binnen. Een bijkomend voordeel is dat vanaf het moment dat u zonnepanelen heeft, u bewust zult worden van uw energiegebruik. Dat gaat vanzelf, en daar is niks mis mee. U zult het leuk gaan vinden om slimmer met uw stroom om te gaan. U gaat met plezier voor Uw opbrengstmeter zitten om te kijken hoeveel energie u op dat moment opwekt; hoeveel geld u dus aan het verdienen bent! U zult zien; als uw panelen u geld gaan opleveren, dan vindt u zonnepanelen opeens ook mooi.

Bewering 5: De Vlaamse energiemaatschappijen doen al genoeg aan groene stroom

Helaas, weet u bijvoorbeeld dat de Vlaamse overheid weer plannen heeft om 2 grote kolencentrales te gaan bouwen. Hoe groen is dat!? Het klopt dat er veel groene producten worden aangeboden. Dat is goed, maar geloof niet dat wij in België vooroplopen. De landen om ons heen hebben allen beter beleid rondom duurzaam energiegebruik. Om een duurzame samenleving te bouwen zullen de schouders er onder moeten.

Bewering 6: De subsidieregelingen zijn slecht en onduidelijk

Inderdaad. In onze visie zou duurzaamheid financieel onafhankelijk moeten zijn van enige vorm van subsidie. Zover is het helaas nog niet helemaal. Het probleem met subsidie is dat je nooit zeker bent dat je het krijgt. Daarnaast zit er een behoorlijke administratieve activiteit vast aan de huidige subsidievorm. Het heeft ons flink wat tijd gekost om te begrijpen wat er moest gebeuren. De subsidieregeling van 2008 was overigens binnen vier weken al overschreven. De regeling van 2009 was binnen en dag overschreven. Dit geeft aan dat er een enorme behoefte is aan subsidiëring van zonnepanelen. In de landen om ons heen (Duitsland, Belgie, Spanje) zijn wel goede regelingen in werking. Deze landen lopen daardoor voor op het gebied van duurzame energie.