Waar kan ik de panelen het beste plaatsen?

Heb je de ruimte en een platdak dan is plaatsing op het zuiden ideaal en onder een hoek van ca 30 graden. maar er is een groot gebied daarom heen wat wel wat minder efficiënt is maar een afwijking van 30 graden in welke richting dan ook levert dan ook maximaal 7 % rendementsverlies op, een ligging op het zuidoosten of zuidwesten is dus nog heel gunstig. Tenzij er veel gebouwen/ bomen in de weg staan, of als het dak alleen op de noordkant zit. Een West/Oost situatie kan ook. De zonnepanelen vormen dan 2 groepen, bijvoorbeeld op 2 schuine daken op het westen en oosten.

Ik wil de pv-panelen graat zo plat mogelijk plaatsen, kan dat?

Wil je de zonnepanelen zo plat mogelijk leggen kost dat ca 5 % van je rendement, maar hoe platter en rechter, hoe meer panelen je kunt plaatsen, de ruimte tussen de rijen panelen kan veel smaller, de panelen overschaduwen elkaar dan niet. Een groot voordeel van de laatste situatie is dat je dan de meeste energie bespaart. Dit kost iets extra rendement, en de terugverdientijd wordt wat langer, maar je raakt zo een stuk meer onafhankelijk van jouw energieleverancier.

Bij zonnepanelen op een schuin dak plaats je de zonnepanelen met de richting van het dak mee.  De beste zonnepanelen richting ligt tussen Zuid Oost en Zuid West, deze zonnepanelen richting geeft het beste rendement.