Hier moet je op letten bij zonnepanelen aanschaffen

Als je zichtbaar een bijdrage wilt leveren aan een betere, milieuvriendelijkere wereld gaat er niet veel boven een set zonnepanelen of -collectoren. Groene stroom is ook al een stap in de goede richting, maar met zonnepanelen heb je concreet zicht op de hoeveelheid zonnestroom die binnenkomt. Leuk voor de kids, maar ook interessant om zelf in de gaten te houden.

Is mijn dak wel geschikt?
Voordat je jezelf in dat droombeeld plaatst zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je je goed af te vragen of het wel mogelijk is om zonnepanelen op jouw huis te installeren. Wanneer de schuine delen van het dak op het westen en oosten staan is het bijvoorbeeld al meteen een stuk minder interessant om wat met zonne-energie te gaan doen.

Hoe zit het met de verhuurder of woningvereniging?
Een andere factor die kan meespelen is de aanwezigheid van een huurbaas of bewonersvereniging. Zeker in het eerste geval zul je eerst toestemming nodig hebben voordat je tot plaatsing kunt overgaan. Als je meteen van plan bent het hele dak met zonnepanelen te bedekken is het bovendien raadzaam om bij de gemeente te informeren of je er geen vergunning voor nodig hebt.

Lees je goed in en vraag meerdere offertes op
Kortom: niet te impulsief tot aanschaf overgaan, maar eerst goed uitdokteren wat je precies wil en wat er kan en mag. Liever een maand langer grijze stroom gevolgd door jarenlang zonneplezier dan een miskoop, waar je een decennium tegenaan moet kijken! Vraag dan ook altijd meerdere offertes op van vakmannen uit de buurt. Op die manier krijg je belangrijk advies, weet je wat de prijzen zijn, en kan je ook nog eens kiezen voor de goedkoopste aanbieder!