Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp en elektrische auto?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame energiebronnen in en rondom hun huis. Je hebt wellicht al gehoord over de voordelen van zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Maar als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, hoeveel heb je er dan precies nodig om je warmtepomp én elektrische auto van stroom te voorzien? In deze blog duiken we in deze vraag, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Hoeveel energie verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor de traditionele cv-ketel. Het zet buitenlucht, grondwarmte of water om in warmte voor je woning. Gemiddeld verbruikt een warmtepomp tussen de 3.000 en 5.000 kWh per jaar voor een gemiddeld huishouden. Dit hangt af van het type warmtepomp, de isolatie van je huis en je stookgedrag.

Het energieverbruik van een elektrische auto

Het energieverbruik van een elektrische auto is afhankelijk van het type en het model. Gemiddeld verbruiken elektrische auto’s tussen de 13 en 20 kWh per 100 km. Als je uitgaat van 15.000 km per jaar, ligt het jaarlijkse verbruik tussen de 1.950 en 3.000 kWh.

Wat levert een zonnepaneel op?

In Nederland levert een zonnepaneel gemiddeld 250 kWh per jaar op. Dit is echter een gemiddelde; de opbrengst hangt af van onder andere de oriëntatie van de panelen (het best richting het zuiden), de hellingshoek en de hoeveelheid zonlicht.

Berekening: Als je het verbruik van je warmtepomp en elektrische auto bij elkaar optelt, kom je op een jaarlijks verbruik van tussen de 4.950 en 8.000 kWh. Deel je dit door de opbrengst van één zonnepaneel, dan heb je dus tussen de 20 en 32 zonnepanelen nodig.

Wat zijn de kosten?

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. Gemiddeld kost een zonnepaneel, inclusief installatie, tussen de 400 en 600 euro. Voor 20 tot 32 panelen ben je dus tussen de 8.000 en 19.200 euro kwijt. Houd er rekening mee dat er ook subsidies beschikbaar zijn die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen.

Hoeveel ruimte neemt de installatie in?
Zonnepanelen nemen ruimte in beslag. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een oppervlakte van zo’n 1,6 m^2. Voor 20 tot 32 panelen heb je dus een dakoppervlakte nodig van tussen de 32 en 51,2 m^2. Heb je niet voldoende ruimte? Overweeg dan om een deel van je energiebehoefte op te wekken en het resterende deel in te kopen bij een groene energieleverancier.

Toekomstige ontwikkelingen
Technologie staat nooit stil. De efficiëntie van zonnepanelen neemt elk jaar toe, waardoor ze in de toekomst waarschijnlijk nog meer energie zullen opleveren. Tegelijkertijd worden warmtepompen en elektrische auto’s ook steeds efficiënter. Het is dus mogelijk dat je in de toekomst met minder panelen dezelfde energiebehoefte kunt dekken.

Als je je warmtepomp en elektrische auto volledig wilt voeden met zonne-energie, heb je tussen de 20 en 32 zonnepanelen nodig, afhankelijk van je specifieke situatie en verbruik. Het is een flinke investering, maar dankzij subsidies en de besparing op je energierekening kun je deze investering op termijn terugverdienen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere toekomst, en dat is onbetaalbaar!